|  | 

Спорт

Вацлік: нова зірка футбольної Європи

Czech goalkeeper of Sevilla FC Tomas Vaclik pose with his wife Martina Vaclikova and their daughter Nicole Vaclikova on the Plaza de Espana (Spain Square) in Sevilla, Spain, on August 31, 2018. (CTKxPhoto/DavidxSvab) CTKPhotoP201809030297301 PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxONLY SVD 1

Томаш Вацлік – футбольне відкриття 2018 року. Ніхто з воротарів не відбив стільки ударів по воротах. Ніхто не провів цього сезону стільки «сухих» матчів. Чи проб’є сьогодні броню чеха збірна України?

Цього літа Томаш переїхав з «Базеля» до «Севільї» за мізерні за мірками Європи 6, 3 млн. євро. Ці витрати окупилися сторицею: зараз у Андалусії багато хто впевнений, що саме завдяки чеху «Севілья» складає конкуренцію «Реалу» та «Барселоні».
Забарившись на старті, клуб здобув 4 перемоги поспіль з рахунком 14:4 та очолив турнірну таблицю Ла Ліги. Вацлик має 7 «сухих» матчів у всіх турнірах і 57 сейвів з початку сезону. Подібної статистики немає жодного іншого голкіпера з ТОП-5 національних чемпіонатів Європи.
«Він завоював нас усіх не лише своєю якістю гри, а й самовідданістю», – сказав спортивний директор «Севільї» Хоакін Капаррос, коли клуб здобув перемогу над мадридським «Реалом» з рахунком 0:3. – Ви всі знаєте, що у Томаша напередодні матчу був жахливий вечір, але він не підвів команду…»
І справді, вечір напередодні перемоги над «Реалом» видався ще. Дочка воротаря, знепритомнівши, випала з балкона першого поверху. Томаш доставив її в лікарню і всю ніч не замикав очей. Тренер наполягав, щоб він пропустив матч із «Реалом». Але лікарі заспокоїли Томаша з приводу дочки, і він вирішив грати.
Воротар показав виставу світового класу! Кажуть, вся команда аплодувала йому у роздягальні після матчу.
Вацлік родом із Острави – міста шахтарської слави, як сказали б у нас. На молодіжному рівні грав у місцевому «Вітковиці», там же у 2007 розпочав дорослу кар’єру. Потім перейшов у «Вікторію» з Жишкова і – без подальших пересадок – у празьку «Спарту», де став основним воротарем і провів по-справжньому топовий сезон 2013/14, пропустивши всього 19 голів у 30 матчах. Крім того, роком раніше він був хорошим у Лізі чемпіонів – коли «Спарта» вийшла з групового турніру і в 1/16 фіналу на рівних боролася з «Челсі».
Не дивно, що 1 липня 2014 року він опинився в «Базелі» – кращому клубі Швейцарії, який регулярно бере участь у Лізі чемпіонів. За перспективного чеського кіпера “Базель” віддав 2 мільйони євро. Перехід у «Базель» дозволив Вацлику тричі стати чемпіоном Швейцарії та засвітиться у єврокубках.
У мережі досі популярне відео із сейвом у матчі Ліги чемпіонів із «Манчестер Сіті». Помнете, як він відбив удар в упор від Ілкая Гюндогана?
Проте доленосними для Томаша стали саме матчі із «Севільєю» до 1/8 фіналу Ліги Європи 2015/16. Хоча “Базель” програв за сумою двох матчів 0:0, 0:3, Вацлік кілька разів героїчно рятував свої ворота. Особливо – після виходів віч-на-віч Стівена Н’Зонзі та Кевіна Гамейро.
Втім, на міжнародному рівні Вацлік вперше блиснув ще раніше – влітку 2011 року на молодіжному чемпіонаті Європи. Тоді його визнали найкращим воротарем турніру. Це він, нагадаємо, став одним із «гробувальників» збірної України, яка програла чехам з рахунком 1:2.
З тих Томаш постійно в прицілі тренерів національної команди.
Останні кілька років грає у збірній Чехії постійно (в його активі 22 матчі), хоча конкуренція між трьома голкіперами в команді найжорстокіша.
Проте останнім часом тренери розглядають Вацлика як безальтернативного вартового воріт.

Цифри

Вацлік вражає. Але куди йому до інших воротарських рекордів!

1 816
хвилин без пропущених м’ячів – світовий рекорд, що належить воротареві “Васко да Гами” Жеральдо “Мазаропі” Перейрі.

762
поєдинку за збірну – український футбольний рекорд, який належить колишньому голкіперу «Динамо» Олександру Шовковському.

131
гол (за іншими даними – 135) забив Рожеріо Сені з «Сан-Паулу» – воротар-бомбардир, майстер виконання штрафних та пенальті.

Прокоментуйте статтю

Кілька слів про себе. Ваш e-mail не буде опубліковано *

Ім'я/Нiкнейм*

e-mail*

Город

Анекдот тижня

– Що за запах? Ви що, пили?
– Ні, їв рибу.
– Дивно, а запах такий...
– Риба – пила!
Виклав С. Довгий
... ще анекдотів ›

Товар тижня

Оптимальне співвідношення ціна/якість

Аква Маріс спрей

119, 00

Аптека Копійка

Ціни на ліки в Києві

  Доброго дня Низьких цін Віталюкс
Бронхолітин сироп 92,26 77,90 109,95
Лактовіт форте 117,80 117,45 161,80
Ентеросгель 136,09 113,00 162,53

Моніторинг алергенів у столиці

Спори грибів        
Пильовий кліщ        
Бензопропилен        

Геомагнітний стан

Магнітосфера спокійна

KP = 3