|  |  | 

Культура Суспільство

Російська мова потрапила під санкції

«Погана ідея» – навіть такий друг України, як музикант Андрій Макаревич, різко висловився з приводу заборони російської мови у Львові

18 вересня Львівська обласна рада наклала мораторій на публічне використання російськомовних творів. Його приклад уже хочуть наслідувати і в інших містах країни.

Що це означає на практиці?
«Припустимо, приїде до Львова гурт «Телевізор», щоб виконати пісню «Ти прости нас, Україно!», де Михайло Борзикін кається перед українцями за анексію Криму та війну на Донбасі. Але співає Борзикін російською, а отже, покаятися не вийде – мораторій», – з іронією зазначає навіть ліберальна російська «НГ».
Мораторій, утім, стосується не лише приїжджих. Він б’є насамперед за своїми.
Вже складено «чорну карту» ресторанів, де включають російську музику та російськомовну українську.
Ще до всякого мораторію радикально налаштовані активісти зривали концерти чомусь неугодних їм українських музикантів (один із найгучніших скандалів стався з Іваном Дорном, якого змусили написати на своїй сторінці в соцмережах «Слава Україні!»). Але тепер радикали мають для цього формальні підстави — мораторій.
Не кращі справи в книжковому бізнесі. На Львівський книжковий ярмарок російських видавців не запрошують уже давно. Обмеження на ввезення російської книжкової продукції накладено ще 2016-го. Але тепер проблеми можуть виникнути й у місцевих видавництв, що випускають книжки російською мовою.
Так збіглося, що саме в ці дні, коли було прийнято заборону, у Львові відкрився традиційний видавничий форум.
Юрій Володарський представляв на форумі журнал «ШО», один із найкращих літературних журналів Європи. Як на гріх, «ШО» – двомовне видання. Одна мова українська, інша — російська.
– Поки що заходи, пов’язані з російською мовою, ніхто не скасовував і не розганяв, – каже Володарський. А ось що буде далі – питання. Якісь заходи проходитимуть спокійно, а на якісь з’являться пацанчики з бітами. У цій ситуації викликати поліцію може як та, так і інша сторона, і пацанчики у балаклавах, та їх опоненти. Одні керуватимуться постановою, інші державною конституцією, якій львівський мораторій суперечить.
Експерти говорять про перший випадок мовної дискримінації в Україні. Під санкції потрапляє російська мова взагалі, будь-які вірші та пісні. Хтось із депутатів львівської облради почав відмовлятися і говорити, що вони воюють не з російською мовою, а з російською попсою. Але в тексті постанови чітко сказано про «будь-які форми», тобто заборонені будь-які твори, незалежно від їх якості та жанрової приналежності.
Втім, хоча постанову й дорікають популізму, не своєчасною її назвати складно. Як відомо, зі слоганом «Армія – мова – віра», нинішній лідер країни йде на вибори.

Ян Шенкман: репліка з «Мордора»

«Мораторій, як сказано у рішенні Львівської облради, триватиме до повної деокупації українських територій. Напевно, комусь здається, що це потужний і навіть нищівний удар по Кремлю.
Якщо жителям Львова заборонять співати та читати вірші російською, РФ одразу ж поверне Україні Крим та виведе війська з Донбасу.
Насправді Львів дзеркає Москву, яка після чергових американських санкцій як асиметрична відповідь зазвичай обмежує своїх громадян у чомусь: у їжі, у ліках, у свободі пересування, в інших життєво важливих речах. Так би мовити, б’є своїх, щоби чужі боялися».

Прокоментуйте статтю

Кілька слів про себе. Ваш e-mail не буде опубліковано *

Ім'я/Нiкнейм*

e-mail*

Город

Анекдот тижня

– Що за запах? Ви що, пили?
– Ні, їв рибу.
– Дивно, а запах такий...
– Риба – пила!
Виклав С. Довгий
... ще анекдотів ›

Товар тижня

Оптимальне співвідношення ціна/якість

Аква Маріс спрей

119, 00

Аптека Копійка

Ціни на ліки в Києві

  Доброго дня Низьких цін Віталюкс
Бронхолітин сироп 92,26 77,90 109,95
Лактовіт форте 117,80 117,45 161,80
Ентеросгель 136,09 113,00 162,53

Моніторинг алергенів у столиці

Спори грибів        
Пильовий кліщ        
Бензопропилен        

Геомагнітний стан

Магнітосфера спокійна

KP = 3